Släng ditt skräp i ett sopkärl – inte i naturen

Under semestern har jag tillbringat mycket tid ute i naturen. Jag har vandrat många fina vandringsleder och hänförts av den vackra utsikten. Men jag har också förfasat mig över allt skräp som ingen tagit med sig till civilisationen och slängt i ett sopkärl. I stället har naturen fått bli soptunna och det är INTE okej.

Kan man bära med sig mat, snacks, dricka och godis ut på vandringen borde man väl också orka bära hem förpackningarna som allt legat i. Men nej, det verkar inte så. Eller är det lathet? Hur svårt kan det va? Jag förstår verkligen ingenting. Att hitta plastpåsar, söndertrasade kartonger, godispapper och annan skit precis intill den porlande fjällbäcken är så störande.

Ofta finns det sopkärl där lederna startar, eller så tar man helt enkelt med sig soporna hem. Alla som har en bostad har väl också tillgång till soptunnor? Och om du vistas tillfälligt i fjällen bor du förmodligen på en camping eller på hotell, vandrarhem eller liknande. Där finns också sopkärl att slänga skräpet i.

Vi gamla vana vandrare förstår inte hur folk tänker. Vi har fått inpräntat sen barnsben att allt skräp ska med hem oavsett hur kladdigt eller blött det är. I ryggsäcken har man alltid några soppåsar så att allt kan komma hem utan att kladda ner ryggsäcken.

Om alla slänger sitt skräp precis där de går och står kommer snart alla vackra vandringsleder se ut som en soptipp. Och vem vill ut i naturen för att gå runt på en soptipp? Inte jag i alla fall. Så skärp er ni vandrare och andra som ger sig ut i naturen. Ta med varenda liten pappersbit hem så kan vi alla njuta av vår vackra natur utan att behöva bli sura och ledsna.

Kommentarer är stängda.